Особливості драматичного конфлікту та моральні проблеми в драмі Г. Ібсена «Ляльковий дім»

Особливості драматичного конфлікту та моральні проблеми в драмі Г. Ібсена «Ляльковий дім»
Генрік Ібсен увійшов в історію світової літератури як засновник «нової драми».
Одним із перших він починає створювати п’єси з великими про­блемами і мовою, близькою глядачеві. Драма «Ляльковий дім», яка була написана автором у 1879 році, розповідає про дім, про сім’ю, про людей, що прожили разом багато років, але так і не змогли ста­ти щасливими. Ібсен вирішує розкрити проблему родинних сто­сунків і розібратися в секреті сімейного щастя, тому що від гармонії в рідному домі залежить гармонія душі людини і світу взагалі.

Твір починається з опису переддня Різдва. У домі Хельмерів пах­­не ялинкою і свіжим печивом. Діти бігають і сміються, радіючи подарункам. Нора щебече і співає, насолоджуючись життям і любов’ю свого чоловіка Торвальда, тією гармонією, яку вона створила у влас­ній родині. Дім Хельмерів, як зауважує автор, обставлений недо­рогими, але добротними меблями, на стінах висять гравюри, у ша­фах розставлені книги. На перший погляд здається, що сімейне життя в цій родині затишне і щасливе. Чому ж тоді Ібсен називає цей дім «ляльковим»? Це означення символічне. Воно вказує на щось неприродне, несправжнє, вигадане. Наприкінці твору від раю родини Хельмерів не залишається й сліду. Розгнівана Нора кидає свій дім, дітей і йде шукати своє місце в новому житті.
Розвиток конфлікту між Норою та оточуючими має глибоко но­ва­торську форму. Автор, поступово аналізуючи стосунки в сучасній йому родині, показує приховані механізми знищення людської індивідуальності, душі персонажів. Через деякий час сімейне щас­тя починає розкривати свої внутрішні сторони. Виявляється, що чоловік Нори лише на перший погляд кохає дружину, але на­справді вона для нього лише прекрасна іграшка, «лялечка», його власність, яку не соромно показати іншим і яка ніколи своєю по­ве­дінкою не засмутить чоловіка.
Крім того, з перших же сторінок п’єси ми звертаємо увагу на особливості поведінки героїні. У розмові Нори з фрау Крістіною з’ясовуються деякі обставини такої поведінки: на кошти хворого батька дочка лікує в Італії свого чоловіка. Вона порушила закон, підробивши документи. Вчинок і наміри Нори автор трактує як чисті й самовіддані. Але закон не на боці жінки, і героїня приходить до вис­новку, що його треба змінити, навіть ліквідувати. Це перша спро­ба бунту Нори проти суспільства, але з розвитком дії то вже ста­не системою.
Важливим мотивом, який спрямовує розвиток драматичних подій у п’єсі, стає незгода Нори з тим, що вона легковажна людина, яка не здатна на серйозні вчинки. Вона зовсім не така, якою її бачать чоловік і подруги. Це сильна, вольова жінка, яка вміє по-справжньому кохати, яка задля близької людини здатна на все, навіть пожертву­вати життям. Але Нора водночас тактовна, ніжна і чуйна. Доля випробовує її: лихвар Крогстад, знаючи таємницю жінки протягом восьми років, шантажує її. З першим листом злодія в дім приходить біда. Уперше Нора наважується все розповісти чоловікові, але виявляється, що для нього кар’єра, особистий престиж – найголов­ні­ше. Торвальд не проходить моральне випробування. Другий лист Крогстада, в якому той повертає боргову записку Норі, дає привід Торвальду зробити широкий жест прощення дружини, але останній цього вже не вистачає. І вона обрушується на все загальноприй­няте, що заважає пошукам власного «я». Людина повинна перш за все виховувати себе, а потім ще когось. Нора виносить вирок і за­ко­нам суспільства, і релігії, і навіть своєму коханню. Героїня ви­рішує шукати істину і вирушає назустріч невідомому.
Композиція п’єси має аналітичний характер: дія починається із зображення ілюзії щастя і закінчується його поразкою. Новаторство Ібсена відбилося і у незавершеності кінцівки.
У Г. Ібсена ніколи не було сім’ї, свого дому, достатку, але він завжди мріяв про людські цінності життя. І з цією мрією він і по­мер, за­лишив­­­ши нам свою п’єсу про реальні проблеми сім’ї – «Ляль­ко­вий дім».