Кохання та природа в творі Кнута Гамсуна «Пан»

Кохання та природа в творі Кнута Гамсуна «Пан»
Роман Кнута Гамсуна «Пан» започаткував психологічну течію в нор­везькій прозі. В основі сюжету цього твору – показ кохання на фоні природи, яка повинна служити прикладом гармонії. Однак, на думку письменника, люди не хочуть прислуховуватись до голосу при­роди та свого розуму, тому самі порушують стосунки між собою.
Роман складний за своєю проблематикою, він розкриває філо­соф­ські та морально-естетичні проблеми, такі, як сенс людського існування, сутність справжнього щастя, стосун­ки людини і природи.

Головний герой роману – лейтенант Томас Глан, який жив на півночі Норвегії у 1955 році в будинку біля моря. Головне в його жит­ті – злиття його душі з природою. Він часто у своїх розду­мах спілкуєть­ся з нею, свої душевні відчуття порівнює зі станом природи. Це свід­чить про те, що Глан – людина, яка має багатий внутрішній світ.
Основним заняттям Томаса є полювання. Поява Пана – бога лісів, отар та пастухів на порохівниці Глана свідчить про те, що як мисливець головний герой завжди знаходиться під наглядом і опікою Бога. Томас Глан – мисливець і мрійник. Він живе дале­ко від людей зі своїм псом Езопом, який став для нього найвірні­шим другом. Томас відчуває себе зайвим серед людей, які зби­раються заради розваг у будинку місцевого багатія Мака. Героя приваблює тільки природа, вона наче зачарувала його. Тільки в лісі лейтенант відчуває себе сильним і вільним від буденних проблем. Томас стверджує, що в людському суспільстві все наскрізь пройнято брехнею, тому лише серед природи він може залишатись самим собою, жити справжнім життям, відчувати його красу. Тільки в лісі він знаходить спокій, утіху для своєї безмежної душі.
Основною темою роману є показ кохання, яке існує як непере­борна сила, що не піддається контролю розуму. Ця сила не має жодних обмежень, не знає перешкод. У творі автор зображує нові відтінки кохання, влада якого визначає стосунки і вчинки героїв.
Томаса кохали одразу дві жінки – Едварда, дочка багатія Мака, та Єва, дружина коваля. Але кохання в творі незрозуміле, боже­вільне, приречене. Воно захоплює героїв і, як будь-яка природна стихія, дуже небезпечне.
Природа підкорила душу Глана, але кохання до Едварди було настільки сильним, що навіть сама природа не змогла перебороти це почуття. З кожним побаченням та розмовою з коханою дівчиною Томас ще гостріше відчуває її красу та чарівність оточуючого світу.
Зі знайомством із Томасом змінюється внутрішній світ і Єви. Із по­кірної господарки вона перетворюється на особистість, неза­леж­­ну та кохаючу. Біля неї головний герой відчуває тепло, відпо­чи­ває ду­шею, набирається снаги. Але любов, як вольова стихія, вима­гає жертв. Гине під час вибуху міни Єва, від’їжджає недосяжна Едварда.
Протягом усього роману чудові пейзажі допомагають уявити не лише місце подій, а й зрозуміти характери героїв. Вони дають змогу усвідомити, що людина – невід’ємна частина природи, пред­мет­ний світ якої майже неозначений.
У своєму творі автор намагається показати, що з Паном герой ро­ману тісно пов’язаний невидимими путами. Бог лісів – це могутня сила природи, дихання якого відчувається і в морській бурі, і в білих ночах із північним сяйвом, і в таємниці кохання, яке нестримно з’єднує людей, тварин, квіти. Кохання на фоні прекрасної природи мог­ло б стати прикладом гармонії, а нехтування одвічними законами ніколи не приводили людину до щастя.