Трагедія Емми Боварі (за романом Г. Флобера «Пані Боварі»)

Трагедія Емми Боварі (за романом Г. Флобера «Пані Боварі»)
Роман Гюстава Флобера «Пані Боварі» є одним із найвищих до­сяг­нень реалізму в світовій літературі. Публікація цього твору привела автора на лаву підсудних. Письменника звинувачували у по­пранні норм суспільної моралі, у зображенні брутальності шлю­бу, висміюванні церковних обрядів. Це був суд над всією реа­лістичною літературою, яка розкривала негативні риси суспільства.
Головною героїнею роману є дочка фермера Емма. Коли дівчи­ні виповнилося тринад­цять років, батько відправляє її до монасти­ря. Там вона захоплюється читанням бульварних романів і починає мріяти про красиве життя, піднесене кохання. Повернувшись додому, Емма бачить лише сірість, нудьгу, просте буденне життя фер­мерів. У цей час в житті героїні з’являється Шарль Боварі, який закохується в молоду жінку. І Емма починає мріяти про сімейне життя. Її душа шукає порятунку від реальності, здається, що шлюб з Шарлем принесе їй радощі бурхливих пристрастей, про які вона читала в романах, а чоловік стане людиною, яка змінить життя на щось розкішне, веселе.

Але в реальності все це лише мрії й безпідставні сподівання. Шарль – звичайна людина, яка замість вінчання при світлі факелів пропонує звичайний весільний обряд, а замість романтичної весіль­ної подорожі привозить дружину до звичайного сільського будинку. Мрії про Париж переходять у життя в Іонвілі – звичайному провін­ційному містечку. Шукаючи виходу з такого становища, героїня нама­гається жити особистим життям. Її пошуки підсвідомо звертаються до минулих мрій. Але в них немає місця Шарлю, безталанному лікарю, нудному чоловікові. Емма розуміє, що це не та людина, про яку вона мріяла. Героїня прагне іншого кохання, і новим її героєм стає Родольф, який точно знає, що треба Еммі. Він стає для неї вті­ленням ідеалу, але всі кроки Родольфа продумані, він легко за­войо­вує серце жінки. На побачення він одягає оксамитовий фрак і м’які чоботи, наслідуючи героїв любовних романів. Знаменною стає сцена освідчення героя, яка відбувається на ярмарку, серед свиней, однією з яких за своєю сутністю був і Родольф. Але це побачення зво­рушує Емму, їй здається, ніби вона дійсно кохає.
Але розв’язка цього «кохання» схожа на розв’язки більшості лю­бов­­них романів. Родольф кидає її в той день, коли вони планували втек­ти з містечка. Він надсилає їй листа з водяними плямами, які повин­ні були зображувати сльози.
Після втечі Родольфа Емма не втрачає своїх ілюзій, а в наступній же зустрічі з Леоном, новим коханцем, знову поринає у світ своїх мрій. Але через деякий час реальне життя знову завдає їй тяжкого удару. Леон виявляється слабкою людиною, і врешті він теж переси­чується нею й її коханням.
Любовні пригоди Емми призводять до руйнування сім’ї. Витра­чаю­чи гроші свого чоловіка, вона доводить родину до повного розо­рення: за борги все майно розпродують. Її спроби позичити гроші приз­водять до нових страждань: нотаріус Гільомен пропонує Еммі ста­ти його коханкою.
Життя молодої жінки закінчується трагічно: вона отруюється. Її смерть символічна: в останні хвилини життя вона чує піс­ню жебра­ка і бачить його сліпе обличчя. Із закрити­ми очима прожила все своє життя героїня, ховаючись від реальності.
Незважаючи на зовнішню неупередженість, Фло­бер наче відчуває якусь симпатію до Емми. Автору по­добається прагнення жінки до кращого життя, її про­тест, незадоволення реальним світом. Вона єди­на в романі не може змиритися з оточуючою буденністю. Але тра­гедія Емми в тому, що вона шукає свої ідеали в іншому, вульгар­ному та брудному світі.
Роман Флобера мав великий успіх. Тема викриття фальшивих цінностей, панування мрій над реальністю стає вчасною й історично зумовленою. Цей твір став видатним явищем у розвитку світової літератури.