Папороть

Папороть
Є рослини, що овіяні легендами, повір’ями. Саме до таких належить і папороть, яку часто можна зустріти, блукаючи під ті­нистими розлогими деревами. Рослина має велике листя тем­но‑зеленого кольору, що розташоване на коротеньких товстих черешках.

У народі існує повір’я, що в ніч на Івана Купала папороть квітне ма­ленькими квіточками, що горять, як вогонь. Говорять, що треба зір­ва­ти квіт швидко, бо з’являється він на світ тільки якоїсь миті впро­довж ночі. Сміливці вирушають до лісу, твердо знаючи, що рослину охороняють чорти, тому готують звечора освячену дванадцять разів скатертину, свячену воду та ніж, щоб окреслити навколо себе коло  від нечисті. О дванадцятій годині папороть начебто розцвітає. Квіт, що впав на скатертину, треба швидко схопити й сховати за пазуху або, зробивши розріз у шкірі лівої руки, сховати його туди й бігти, не озираючись.
Чому ж люди вірять у такі відчайдушні пригоди? Бо, за легендами, рослина допоможе віднайти всі скарби землі, закохати будь-яку дівчину, відімкнути замки без ключів. Одним словом, полегшить життя людини.
Рослина має ще одну народну назву – чортова борода. Мабуть, це через тонко загострену пластину, що має продовжено-еліптичну форму.
Папороть широко використовується в медицині. Тому берегти рослину – це значить допомогти матінці-природі приносити неоціненну користь людям.