Вечорниці

Вечорниці
Зимовими вечорами після «Миколая», коли була зроблена вся хат­ня робота, збиралася молодь в оселях самітніх вдів чи «солдаток» поспілкуватися, розважитися і водночас попрацювати. У багатьох тво­рах письменників ХІХ ст. знаходимо опис вечорниць – народних дійств, що супроводжувалися піснями, жартами, приповідками, легендами.

Дівчата приносили вишиванки, прядиво, інші речі, які дозволяли під час виконання роботи співати чудових мелодійних пісень, роз­повідати кумедні історії з селянського побуту. Дуже часто на вечор­ницях влаштовували прощання нареченої з дівоцтвом, проводи хлоп­ців на військову службу. Юнакові дарували вишиту хусточку на той випадок, коли загине, щоб покрити голову. Дівчата співали сумні пісні про рекрутчину, бажали хлопцю бути сміливим, кмітливим. А якщо якусь красуню охопила туга за нареченим, що загинув на полі бою, то добре, співчутливе слово молоді на деякий час заспо­коювало її серце, вселяло надію на краще.
Проведення вечорниць було не тільки розвагою, а й справжньою школою виховання юнацтва. Дівчата намагалися бути гордими, цнотливими, а хлопці – чесними, турботливими. Якщо хтось дозволяв собі порушувати моральні норми, засуджувався громадою. На зіб­раннях молодь вчилася співати, танцювати, дізнавалася про щось нове, набувала навичок поведінки в гурті.
Дуже часто можна було почути з чиїхось уст: «...Слухайте, дівчата! Я вам розкажу, що колись зі мною було...» І починалася оповідь неби­лиць, які були зароджені саме на вечорницях. Починає парубок опо­відати про якийсь незвичайний випадок з життя, а інші жартують, до­дають щось своє. Так небилиця наповнюється новим змістом, та й кінцівка може бути не такою, про яку згадував спочатку оповідач. Жаль, що письменниками не була приділена належна увага запису небилиць (крім Степана Руданського), бо вважали, що вони не варті особ­ливої уваги.
З пісень найбільшою популярністю користувалася жартівлива «Коли б я був полтавський соцький». Звичайно, кожне село мало свій варіант, але головним було те, що в гумористичному плані викри­валися негативні сторони народного побуту.
Наставав Великий Піст, вечорниці припинялися. Влітку їх заміняла «вулиця». Тож чекала молодь приходу зимових вечорів, щоб знову зібратися в гурт, примножувати красиві, веселі й сумні обряди.