Сила мистецтва

Сила мистецтва
Видатний український педагог О. Сухомлинський порівнював ви­ховання дитини, формування її кращих рис характеру з мар­муром, з якого необхідно створити скульптуру. І дуже важливо, який же інстру­мент буде в руках митця. На мій погляд, виховати в май­бутній людині такі риси характеру, як доброта, вміння спів­пе­реживати, порядність, вірність, самовідданість допоможуть кращі зразки мистецтва.

Якщо дитину змалечку знайомити з усною народною творчістю, музичними творами Чайковського, Ревуцького, Леонтовича, Римсь­кого-Корсакова, Лисенка, Кабалевського, навчити милуватися полот­нами живописців Рєпіна, Білокур, Дерегуса, то можна з впевненістю констатувати наявність потягу до ви­хов­ного ідеалу нації.
Опановуючи культурні здобутки попередніх поко­лінь, молоде покоління продовжує й удоско­налює їх. А, як відомо, міцна цілість поколінь мину­лих, сучас­них і майбутніх визначає націю, що сповідує добро­чинність та безмежну відданість Батьківщині.
Сформувати відповідний світогляд у сучасних умовах життя людства дуже складно. Тому необхідно оволодівати знаннями історії філософії та новими філософськими течіями. Але знання – це тільки половина шляху до вершин людського духу.
На мою думку, молодь повинна приділяти увагу подальшому ру­ху культури до вершин досконалості.
І тільки за цих умов кращі твори мистецтва будуть тим інстру­ментом, за допомогою якого людина стане гармонійно розвиненою.