Творчий світ Григорія Верьовки

Творчий світ Григорія Верьовки
Пісня є напрочуд яскравою прикметою обдарованого українського народу. Саме вона увібрала в себе найпотаємніші порухи людської душі. Жоден вид мистецтва не користується такою загальною лю­бов’ю населення, як хорове мистецтво. Народ ставиться до пісні з повагою, як до найбільшого національного багатства.
Віковічні традиції пісенної творчості нашого народу, збагачені ви­дат­ними композиторами Ли­сенком, Стеценком, Леонтовичем, Сте­повим, були творчим підґрунтям, на якому судилося вирости таланту Григорія Гурійовича Верьовки.
Диригент, композитор, справжній художник звуку довів своєю працею необмежені можли­вості мистецького впливу засобами на­род­ного піснетворення на найширший загал любителів хорової музики. Сила такого мистецтва в його дохідливості, в основі якої не спрощен­ня, примі­тив, а та сама простота, в якій коріниться ге­ніальність.

Григорій Верьовка доклав багато праці, гарячої, невтомної, щоб зібрати колектив одно­думців. Роз’їжджав по селах багатьох облас­тей України, розшукуючи справжні народні талан­ти, збираючи найці­ка­віший пісенний матеріал.
Великою заслугою диригента було те, що він з любов’ю і знан­ням справи обробляв на­родні пісні, досягаючи повноти їх звучання. Концерти хору проходили з успіхом, оскільки ре­пертуар і виконання близькі та зрозумілі народові.
Талановитого майстра музики було обрано головою Спілки ком­позиторів України. Бага­то уваги приділяв Верьовка творчому дозріванню молодої когорти композиторів – вихованців школи Ревуцького і Лятошинського, які по праву посядуть достойне місце в історії розвитку українського мистецтва.
Георгій і Платон Майбороди, Аркадій Філіпенко, Вадим Гомоляка, Анатолій Коломієць, Віталій Кирейко, Ігор Шамо, Григорій Гембера, Микола Дремлюга і багато інших молодих ком­позиторів відчували постійну турботу й увагу до своєї творчості з боку Григорія Гу­рійовича.
Радіючи кожному успіхові молодих, диригент ніколи не стояв на місці, завжди був у по­шуках все нових і нових форм, які б зба­га­чували народну і сучасну пісню.
Гранично коректного, внутрішньо зосередженого, небагатослів­ного Григорія Верьовку колектив хору називав Батьком, бо він і справ­ді був таким для всіх учасників цього народного університету. До його великого мистецтва прилучились за двадцять років понад пів­тори тисячі талановитих митців з народу. Усі, хто пройшов школу Дер­жавного народного хору, понесли у світ незгасимий вогонь ве­ликого серця свого вчителя і наставника, його любов до народу, не­в’янучого, вічно молодого мистецтва.