Сильний тип української людини — головний герой творів І. Багряного

Сильний тип української людини — головний герой творів І. Багряного

Сам Багряний — великий ерудит, патріот-романтик, тонкий етнопсихолог, ретельно черпав для себе інформацію з героїчних сторінок вітчизняної історії та спілкування з учасниками. Йому щастило на людей, які уособлювали весь позитив українського менталітету.

Герої творів Івана Багряного — сильні духом люди. Андрій Чумак (із роману «Сад Гетсиманський») пройшов крізь усі випробування, але не втратив у таких умовах найдорожче — людську гідність, зберіг свої найкращі моральні якості. Він допоміг Давидові обрати вірний шлях, врятував Санька Печенізького, ставав на захист слабших. Це еталон чоловічої сили, мужності, гуманізму. Якусь магічну силу мав сам Андрій. Він позитивно впливав на інших. До нього трепетно тягнулися представники інших національностей. Андрій прагнув бачити свою націю повноправною серед інших. Звичайний в’язень перетворився на легенду, яка живить надією, зміцнює душі людські.
Григорій Многогрішний (герой роману «Тигролови») стає живою ланкою, що поєднує дві України — омріяну, сонячну, ясну і нещасливу, скривджену. Тому його образ набирає символічного звучання, він не лише втілює непокірну та горду молодість, а й молодість страчену. Григорій належить до людей, яких неможливо скорити. Надто багато у нього власної гідності й надто багато у нього відповідальності за долю Вітчизни. Головними ознаками є фізична сила, мужність та наполегливість у досягненні мети. Він відрізняється неабияким інтелектом, гуманністю.
Герої І. Багряного — люди виняткові. Вони приваблюють читача глибоким психологізмом, індивідуальністю. Це українська інтелігенція, яка своїми вчинками, своїм життям застерігає нас від усього лихого, закликає до розуму, добра, до гуманності, просто до щасливого життя, на яке має право кожна людина.
Андрій Чумак та Григорій Многогрішний приваблюють силою волі, своїм незламним духом, чесною, чистою душею. Це справжні лицарі, вірні сини свого народу.