Образ Половчихи в новелі Юрія Яновського «Шаланда в морі»


Образ Половчихи в новелі Юрія Яновського «Шаланда в морі»
«Шаланда в морі» – чи не найяскравіша і найколоритніша новела в романі Юрія Яновського «Вершники». Почина­ється вона, як дума, – в суворому, врочистому тоні.
Це немов­би увертюра до героїчної драми. Читача відразу ж охоплює напруженість, передчуття боротьби: «Трамонтан дмухав з берегів, був місяць січень чи лютий, море замерзло на сотню метрів, на морі розходилися хвилі... Коло берега кригу розбив штормок, а все показувало, що незабаром ревтиме і справжній штормило, на березі стояла стара Половчиха, одежа на ній віялась, мов на кам’яній, вона була висока та сувора, як у пісні». Там, серед морської стихії, бореться її чоловік. Половчиха «виглядала його шаланду, її серце обдував трамонтан, її серце ладно було вискочити з грудей, а з моря йшли холод та гуркіт, море зажерливо ревло, схопивши її Мусія».
Половчиха ладна була б полетіти до свого Мусієчка, допомогти йому, додати сили. Велика туга огорнула вірне, любляче жіноче серце. З усією силою жіночого кохання вона звертається в думках до сил природи. Оце її звернення мимохіть нагадує «Слово о полку Ігоревім», зокрема плач Ярославни. Тут відчувається подих народної творчості, тут новела бринить епосом. Схожість справді дивовижна, особливо якщо передати плач-голосіння Половчихи у вигляді пісні:
Ой, подми, вітре-трамонтане,Оджени в море негоду Та оджени й тумани,А я стоятиму тут самотня до краю,І хоч би з мене дерево стало...
Голосіння передає психологічний стан Половчихи, її велику тугу, вболівання за чоловіком, всупереч суворій зовнішності, підкреслює жіночність, ніжність її душі.
Переходячи до зображення напруженого моменту, коли після запеклої боротьби з стихією хвиля перекинула шаланду, коли спроба врятувати потерпілих закінчилась невдачею і «натовп рибалок поздіймав шапки», письменник передає оці кульмінаційні події через сприйняття Половчихи.
Не скрикнула, не заголосила Половчиха, коли шаланду перекинуло в морі, коли Чубенко вийшов на берег без Мусія. Вона «залишалась стояти на березі, висока та сувора, як у пісні». І, коли «берег спорожнів, рибалки пішли геть», «вона справляла жалобу».
У безутішній журбі застигла вона, скам’яніла, вдивляючись у розбурхане море. Згадалися роки  юності, залицяння і сватання багатих і заможних, проте вона вибрала простого рибалку і пройшла з ним свій шлях як вірна і ніжна жона, загартована і сильна, велична у своїй моральній красі, чарівна в вірності кохання. І все стояла вона на березі, висока та сувора, як у пісні, сподіваючись, що станеться диво – і чоловік її повернеться. Образу старої Половчихи Юрій Яновський надає величності і романтичної піднесеності, порівнюючи цю жінку з пісенним образом, і новела набуває ще більшого поетичного забарвлення і сприймається як дума про велике горе жінки.