Риси «магічного реалізму» в романі Габріеля Гарсіа Маркеса «Сто років самотності»

Риси «магічного реалізму» в романі Габріеля Гарсіа Маркеса «Сто років самотності»
Напружене життя ХХ ст. з атмосферою сірості, одноманітності, на­пру­ження наштовхнуло митців на пошуки нових джерел, які б могли дати людині розуміння її сутності. Для цього письменники зверталися до жанрових традицій минулого. Нетлінні цінності, які пройшли крізь плин часу, були знайдені у міфах, легендах, казках. Твори Габріеля Гарсіа Маркеса належать саме до типу «міфологічної» літератури, який стає частиною так званого латиноамериканського «магічного реалізму». І найяскравішим прикладом цього є роман «Сто років самотності».
Твір побудовано на автобіографічному матеріалі. Поштовхом до його написання стали спогади дитинства. Маркес пригадує випа­док, коли його тітці принесли дивне за формою яйце, і вона на­казала кинути його у вогонь, бо яйце належить василіску – невідомій нікому істоті. Головним у цьому епізоді є не факт біо­графії, а сам спосіб мислення людей, де у звичай­ному роз­кривається джерело дивовижного. Дійсно, головною ри­сою поетики Маркеса стає незбагненний сплав фан­тастичного та реального, коли неймовірні речі відбу­ваються дуже буденно. Наприк­лад, вознесіння Ремедіос Прекрасної, або міні-піднесен­ня на 20 сан­ти­метрів падре Никанора. І в кожному випадку пись­мен­ник знаходить спосіб пере­ко­нати читача в реальності того, що відбу­вається: Прекрасна Ремедіос піднімається в небо на чудових білих простирадлах, а падре перед кожним вознесінням випиває чашку гарячого шоколаду, що допомагає йому перемогти земне тяжіння. Ство­рюється відчуття, що знаходишся на межі реальності й магічної омани.

Маркес використовує в своєму творі елементи та образи різних мі­фів. Наприклад, міфів біблійних. Подібно до Авраама, засновник Макон­до Хосе Буендіа відправляється на пошуки нової землі для своїх нащадків. Злива, яка не припинялась майже п’ять років, нагадує читачеві біблійний потоп. Роман насичений і рисами антич­них мі­фів: невидима доля керує усіма вчинками героїв роману, їх наближен­ня до трагічного фіналу визначено наперед. І, нарешті, цей твір несе й елементи літературного міфу: роман переповнений різними пара­лелями за відомими творами жанру сімейної хроніки, з образа­ми роману «Гаргантюа та Пантагрюеля» Рабле, «Дон Кі­хо­та» Сервантеса.
Ще однією з важливих рис поетики Маркеса стає переплетіння трагічного та комічного, серйозного та смішного. Неможливо відді­лити у творі веселощі від почуття глибокого трагізму ситуації. Прик­ладом можуть стати описи епідемії безсоння, зображення подій громадянської війни. Пародійно змальовуються дійсно трагічні речі: смерть, насилля влади, вбивства.
Твір Маркеса насичений елементами абсурду. За своє життя пол­ковник Ауреліано Буендіа підняв тридцять два повстання і всі програв, мав сімнадцять синів, які загинули в одну-єдину ніч, герой залишився живим після чотирнадцяти замахів на його життя. І від усього цього йому залишається лише вулиця в Макондо, названа його ім’ям.
У творчості письменника стикаються міф і реальність, життя і смерть, гумор і трагізм. І в цій боротьбі народжуються нові шляхи пере­творення світу.
У 1982 році Габріель Гарсіа Маркес став лауреатом Нобелівської премії з літератури «за романи та оповідання, в яких фантазія і реальність, поєднуючись, відображають життя і конфлікти цілого кон­тиненту».
Роман «Сто років самотності» написаний у дусі магічного реаліз­му. У ньому автор використовує міфологічні образи, елементи фоль­к­лору, народного відображення світу та здобутки світової культури.