О. Мурашко

О. Мурашко
У кращих зразках українського живопису знайшли своє ві­дображення багатовікові національні традиції художньої культури. Видатні майстри пензля зображували на своїх полотнах велич зем­лі, людини, її моральної сили, трагізм історичних віх у розвитку на­шої країни. Серед імен талановитих художників кінця ХІХ ст. слід назвати М. Пимоненка, К. Крижицького, О. Мурашка, І. Їжакевича, С. Костенка. Усі вони здобували майстерність у стінах першої рисувальної школи в Києві, заснованої у 1875 році М.І. Му­рашком. У цьому закладі панував культ мистецтва. Часто відвідували школу І. Рєпін, І. Крамськой, В. Васнецов, І. Шишкін – видатні ро­сійські художники.

Особливо хочеться зупинитися на постаті Олександра Олек­санд­ровича Мурашка, випускника рисувальної школи, який, наслідуючи традиції реалістичного мистецтва, прагнув до збагачення засобів живопису. Великий вплив на майстра мав І. Рєпін – учитель Мурашка в Академії. Так, під впливом наставника народжувалося полотно «Похорон кошового». У багатофігурній історичній композиції худож­ник змалював мужніх, самовідданих козаків, що віддають останню шану своєму ватажкові.
Відвідав О. Мурашко і Париж, де були написані картини «У кав’яр­ні», «Портрет дівчинки в червоному капелюшку». Після по­вернення в Украї­ну художник приділяє багато уваги зображенню особ­ливостей харак­теру людей. Його полотна «Селянська родина», «Продавщиця квітів» відтворюють не тільки побут українців, а й їхній психологічний стан.
Помер відомий художник у 1919 році. Він залишив живописну спадщину, яка сприймається в органічній єдності з життям, побутом та історією народу.