Весільна обрядовість, її виникнення й становлення

Весільна обрядовість, її виникнення й становлення

Найбільш розвиненою і багатою є весільна обрядовість. Її витоки сягають у глибоку давнину, оскільки весілля завжди було важливою, урочистою подією людини. Перша згадка про шлюб була у 1096 р. у «Повісті временних літ». У весільних піснях особливо відбилася жіноча доля. Народне весілля вражало своїм художнім багатством. Захоплено писав Іван Франко: «З якою теплою оспівана доля жінки перед шлюбом і по шлюбі! Якими широкими чертами змальований стане народу, бувший колись у глибокій старині! Мені слів не стає на похвалу тої епопеї селянського життя».

Наші предки наділені добрим розумом і багатою фантазією, тому у весільних піснях відображені всі неповторні етапи цього дійства: передвесільний (сватання, заручини, оглядини, дівич-вечір, бігання короваю), власне весільний і післявесільний (калачини).
У світі праслов’янських вірувань дуже шанувалася богиня шлюбу і весіль Лада. Пожертвою білого півня Ладу на початку травня «задобрювали по всій Слов’янщині. Їй приносили щедрі подарунки наречені перед одруженням. У неї просили родинного щастя і злагоди, її оспівували, коли брали шлюб.
Весільна обрядовість сприймається як радість, веселощі. Це урочистий момент не тільки для нареченого і нареченої, це велике свято для всіх рідних, друзів, сусідів, для кожного, хто хоче підняти келих за нове подружжя.
Протягом декількох днів розігрується весільна вистава — народна драма:
А п’ятниця — почивальниця,А субота — коровайниця,А неділя — вінчальниця,А в понеділок напиватися,А в вівторок похмелятися,А в середу їсти та пити,А в четвер порядок чинити,А в п’ятницю по обідуТай додому поїду.
У неділю ж на самому весіллі між дружками, світилками, свашками, боярами обов’язково велися переспіви:
Бояре: Свате, свате, Та пустіть до хати, Бо змерзли в дорозі І у вас на порозі.Дружки (всі): Що то за ворони, Що то за ворони Стоять у порога? Крила розставили, Роти роззявили, Хочуть полетіти, На посаг сісти, Нашу сестру з’їсти. Бояри: Пусти, свату, в хату На молоду подивиться. Ми молоду да й украдемо, Через Дунай переправимо, Через Дунай, через річечку Будем їхати всю ніченьку Доки ми стоятимем, Сиру землю топтатимем Чорними чобітками Золотими підківками?
В основу весільної обрядовості вкладено високі зразки народної моралі та етики.