Чистіша від сльози хай буде (рідна мова — найбільша духовна коштовність)

Чистіша від сльози хай буде
(рідна мова — найбільша духовна коштовність)
Ніжна душа мого народу бринить у слові. Слово, оповите любов'ю, вигранене вічністю, музично-незбагненне і сонячно-прозоре, заходить у серце і настроює струни ніжності. Ніжне українське слово будить у нас людину, воно освячене любов'ю до найдорожчого на землі, воно сходить зорею і яскравіє, доки людина живе для добра, доки мудрість і праця квітчають землю, доки живе в людині жага творіння.

Таке воно, чисте і щире українське слово; така вона, рідна мова — найбільша духовна коштовність, у якій народ звеличує себе, якою яв­ляє світові найцінніші набутки свого серця і мудрості, передає з поко­ління в покоління досвід, культуру і життєдайні традиції. Рідна моя мова — це та таїна, яка робить народ народом і увінчує найтонші пору­хи його душі.
Упрбдовж віків український народ творив і шліфував свою мову, за­носячи в мовну скарбницю переплавлені у ніжній душі, добірні перлини пізнання, почуття, мрії. Але як же часто ці віки були сповнені важкими випробуваннями на міцність, життєздатність моєї рідної мови! Я зверта­юсь до історії України — і бачу, як протягом трьох століть були проголо­шені десятки державних актів і постанов як з боку царської влади — відвертих і неприхованих, — так і з боку радянської влади — більш хитрих і завуальованих, котрі мали одну мету: обмежити, заборонити і знищити українську культуру, мову тощо. Україна після цих страш­них ударів, які не кожна нація може витримати, зазнала колосальних втрат, та, на щастя, все це витримала.
Але хіба я помилюсь, коли скажу, що саме зараз в культурному і мовному відношенні Україна переживає вкрай важкі часи? Так, У всі часи мовне питання в Україні було гострим. Але зараз, мені здається, закрадається якась безнадія, безвихідь і поселяються в душах поборникі мови: все людство вже давно заклопотане зовсім іншими проблемами, ба гато чого досягло, а ми й досі товчемося навколо одного й того ж.
Я допускаю, що через свою неосвіченість чогось не розумію, але я твердо переконаний в одному: якщо наша мова зникне в Україні, то її більше ніде не залишиться (в її живому вигляді) і ніхто її не підтримає. Другої україни у нас немає!
Тому саме на нас, мо.лоді, лежить відповідальність подбати про рідну мову, підтримати її, допомогти розвиватися. Бо саме нам випала ве­лична місія підняти Україну до світових вершин, вивести її шляхом незалежності, проголошеної десять років тому, у число могутніх країн. Нехай за одне покоління не можна змінити того, що формувалося століттями. Але зміна потрібна, бо інакше зникне мова, а з нею — нація і культура. Цього світова історія нам" не вибачить.
...З перших хвилин мого життя у безкрайньому океані звуків непов­торно звучить мелодія рідного слова. І кожне слово — немовби виплека-на народом-дивотворцем квітка з неповторним ароматом, з неповторни­ми барвами. Хай же ніколи вона не зів'яне, хай радує світ своєю красою! Ти постаєш в ясній обнові, Як пісня, линеш, рідне слово. Ти наше диво калинове, кохана материнська мово! (Д. Білоус)