Що люди скажуть?

Що люди скажуть?
Є багато загальновживаних висловів, над якими слід замис­литися кожній людині, що вважає себе дорослою. До таких належить і вислів: «Що люди скажуть?»
Відовідь можна знайти в народній моралі. Хіба ж ми не чули з ди­тинства, що треба чи­нити по совісті? Перед тим, як зробити якийсь непевний крок, батьки привчали нас замисли­тись: що люди скажуть. Переконували, що треба чинити по совісті, застерігали від порушення моралі. Свавільній дитині могли сказати: «Ти б по­со­вістився перед Богом і людьми».

Поняття про сумління закладено в мові, в словах. «Добро­зич­ливець» – той, хто бажає добра. «Злочинець» – чинить зло людям.
Моральні настанови дають нам і біблійні заповіді: «Не вбивай!», «Не кради!», «Шануй батька свого і матір свою». Протягом багатьох віків вони є скарбницею етичного і морального досвіду людства.
А скільки життєвої мудрості містять народні прислів’я: «Сумлін­ня – най­кращий порад­ник», «Добре ім’я – найкраще багатство».
Якби ми глибше вдумувалися в мудрість усіх цих настанов, дотримувалися їхніх припи­сів, то не було б місця в суспільстві такому ганебному поняттю, як бездуховність.